Un nou test politic pentru Silvio Berlusconi: italienii sunt chemaţi la urne pentru a-şi exprima părerea, prin referendum, asupra unor probleme delicate, cum ar fi revenirea la energia nucleară, privatizarea resurselor de apă şi imunitatea penală a premierului italian.
Circa 47 de milioane de locuitori ai Peninsulei au drept de vot, şi pentru ca referendumurile să fie validate, peste 50% din ei trebuie să se prezinte la scrutin.
Guvernul lui Berlusconi a încercat să împiedice organizarea referendumului în această formă, plebiscitul fiind iniţiat de Partidul Italia dei Valori şi sprijinit de opoziţia de stânga. Justiţia a dat undă verde consultării populaţiei, susţinută de o petiţie care a strâns 750.000 de semnături.
După accidentul nuclear de la Cernobîl, Italia a abandonat, în 1987, energia nucleară. Însă problema a fost readusă pe tapet, astfel că în 2009 s-a semnat un acord de cooperare cu grupurile Areva-EDF, pentru construirea a patru centrale atomice, începând cu 2014. Acestea ar fi urmat să fie puse în funcţiune în 2020, însă în luna aprilie a acestui an, după catastrofa de la Fukushima, Berlusconi a oprit provizoriu acest program. Cum era de aşteptat, „Il Cavaliere" a încercat, prin intermediul posturilor sale de televiziune, să saboteze desfăşurarea referendumului. A fost necesară intervenţia autorităţii de reglementare a comunicaţiilor în domeniul audiovizualului pentru încetarea campaniei negative.
Berlusconi îşi doreşte să fie abrogată şi aşa-numita lege a „imposibilităţii legitime", care i-ar permite să evite prezentarea la procese din cauza obligaţiilor sale presupuse de funcţia de premier. În prezent, acesta este urmărit în trei dosare, dintre care unul privind scandalul Ruby, în care este acuzat că a plătit pentru serviciile unei prostituate minore.