La un fast-food oriental din Capitală, alegerile din Turcia sunt subiect de discuţie, la o gustare tradiţională. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Şukru Karlaslaan tocmai ia masa în fast-food-ul al cărui patron este, undeva pe Șoseaua Iancului, din Bucureşti. E relaxat, e printre prieteni, zâmbește vioi, iar în jur răsună ritmurile orientale ale unei melodii turceşti, ce seamănă izbitor cu cea dinaintea ei și cu cea care, cu siguranță, o să urmeze.
Aici, în micul său local, de când a început campania electorală din Turcia, se aprind uneori nişte dezbateri electorale, mai ceva ca în cafenelele Istanbulului. Clienţii români se opresc adesea, cu îmbucătura de şaorma în gură şi ascultă cum Şukru şi angajaţii sau prietenii săi turci pun ţara de origine la cale, învăluiţi în mirosul de kebab. Ceea ce e, din câte sugerează Şukru, o dovadă că turcii azi se pot exprima liber.
Nu acelaşi lucru se poate spune, de exemplu, despre clienţii sirieni, sugerează turcul, într-o română aproape perfectă: „Dacă deschid subiectul politic, cei din Siria pleacă, nu vorbesc. Le e teamă că sunt urmăriţi de alţii”, zice Şukru.
Lui, unul, politica îi place. Deşi nu va vota la alegerile generale din Turcia. Pentru că votul a devenit şi pentru el, ca pentru mulţi cetăţeni dezamăgiţi de pe întreg mapamondul, mai mult o curiozitate, decât o problemă vitală. „Nu votez, că sunt mincinoşi. Nu-mi plac politicienii. Fac şi lucruri bune, dar câteodată ne păcălesc. Şi asta, pentru noi, ne doare!”, spune turcul.
Despre guvernul lui Erdogan: „Foarte bun. Dar au şi minusurile”
Ca o opţiune personală, totuşi, omul recunoaşte: el ţine cu actualul prim-ministru, Recep Tayyip Erdogan şi AKP, partidul lui. Ar fi un guvern „foarte bun, din toate câte au fost până acuma”, descrie Şukru situaţia. „Dar au şi minusurile. Se gândesc numai pentru ei”, adaugă.
„Că e conservator AKP, islamic, nu