Consiliul pentru Afaceri Interne ( JAI) din 9 iunie a pus România în faţa faptului împlinit: chiar dacă nu în mod oficial, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este legat acum direct de procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Reprezentanţii Olandei, Franţei şi Germaniei au spus răspicat la ultimul Consiliu JAI care a avut loc săptămâna trecută la Luxemburg, că fără două rapoarte bune pe justiţie, România nu intră în Schengen. „Nu discutăm despre aderarea României la Schengen până nu vedem raportul pe justiţie din vară", au susţinut reprezentanţii Franţei şi Germaniei.
„Noul raport pe justiţie, din 2012, ar putea să conţină răspunsul referitor la când va adera România în a doua etapă, cea terestră", a spus ministrul francez de interne, Claude Guéant. Până acum, autorităţile române în frunte cu preşedintele Traian Băsescu au respins vehement orice legătură între raportul pe justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen.
Ministrul de interne vede o victorie
Prezent la Consiliul JAI, ministrul de Interne, Traian Igaş, nu a rostit însă nicio declaraţie de respingere a legăturii dintre MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen. Dimpotrivă, el a văzut în reuniunea de la Luxemburg chiar „o mică victorie" pentru România şi s-a arătat încrezător că raportul pe justiţie, din luna iulie, va fi unul pozitiv, ceea ce va ajuta la îndeplinirea obiectivului României de aderare la Spaţiul Schengen. Legătura dintre MCV şi accesul în Spaţiul Schengen este un lucru extrem de periculos, fiindcă ar putea fi extinsă şi în alte domenii, au declarat surse diplomatice pentru „Adevărul Europa". Cel mai mare pericol vine dintr-o eventuală legătură care s-ar face între MCV şi fondurile europene. Aceasta ar slăbi foarte mult capacitatea de negociere a României, în cadrul discuţiilor pentru ciclul bugetar 2014-2020, care vor începe odată cu preşedinţia poloneză.