Cea de-a zecea ediţie a prestigiosului festival, desfăşurat la Cluj-Napoca între 3 şi 12 iunie, a adunat 70.000 de spectatori, mai mulţi decât anul trecut. În cele zece zile ale festivalului, în cadrul TIFF au fost proiectate 200 de filme. Anul acesta, bugetul TIFF a ajuns la 1,8 milioane de euro.
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a depăşit propriul record în ceea ce priveşte numărul de spectatori. Anul acesta spectatorii au fost la TIFF în număr de 70.000, cu 25.000 mai mulţi faţă de anul trecut, când festivalul a adunat doar 55.000 de cinefili. Cu un buget de 1,8 milioane de euro, substanţial pentru un an de criză, la această ediţie a TIFF, organizatorii au adus la Cluj peste 200 de filme, care au rulat în opt săli de cinema, dar şi în mai multe spaţii de proiecţie neconvenţionale - două scene amenajate în aer liber, Castelul Banffy din Bonţida, Galeria Muzeului de Artă. TIFF a adunat aproximativ 70.000 de spectatori, faţă de anul trecut, când filmele incluse în program au strâns 55.000 de spectatori.
Potrivit directorului TIFF, Tudor Giurgiu, totalul de încăsari din bilete a ajuns la 292.273 de lei, în timp ce în 2010 a fost de 251.440 de lei. „Această valoare nu este una finală. Deocamdată nu am inclus în calcul biletele vândute online, nici cele vândute direct, înainte de începerea filmelor, în funcţie de locurile disponibile.
Deci, procentual, am încasat cu 16% mai mult faţă de anul trecut, în condiţiile în care politica de tarifare a rămas neschimbată", a precizat pentru „Adevărul" Tudor Giurgiu, directorul festivalului. TIFF a luat fiinţă în 2002, când o mână de oameni tineri şi entuziaşti - au pus bazele unui festival de film în inima Transilvaniei. Bugetul a fost aproape inexistent. Din câteva sponsorizări şi finanţări, s-au strâns în jur de 70.000 de euro. Prima ediţie TIFF din Cluj a numă