Seraliştii de la Colegiul UCECOM „Spiru Haret" din Capitală au avut emoţii mari la prima probă a BAC-ului. Dintre cei 491 de liceeni care au dat săptămâna trecută examenul oral pentru limba română, 311 erau trecuţi bine de 30 de ani.
Elevii trecuţi prin viaţă au fost mult mai timoraţi decât colegii lor de 18 ani. Mihai Durea, în vârstă de 40 ani, a ieşit din sala de examen îmbujorat şi cu palmele transpirate. „A fost dificil. Mi-a picat Creangă. E greu la 40 de ani să mai comentezi «Amintirile din copilărie»... Şi-n continuare am emoţii, că sunt cam emotiv din fire." Doina Săndulescu, profesoară de limba română, membră în comisia de evaluare, a observat la rândul ei că seraliştii au mai multe emoţii. „Eu le-am spus: foarte bine, tremuraţi, puteţi să şi plângeţi, e normal, doar e un examen, mai ieşiţi din cotidian!"
Însă, în general, elevii s-au descurcat bine, în parte şi datorită cunoştinţelor acumulate în afara şcolii. „Cei de la seral, fiind mai în vârstă, au o experienţă de viaţă care le permite să se exprime mai bine decât cei de la zi care sunt mai copilăroşi", spune Săndulescu. De altfel, acesta a fost şi scopul examenului: să ateste competenţele de comunicare şi exprimare în limba română. „Acesta e un examen de competenţă lingvistică. Nu sunt probleme de literatură. Prima competenţă pe care o evaluăm e cititul. Din cauza emoţiilor, unii se mai încurcă, dar nu suntem la teatru, nu am nevoie de dicţie, vreau să văd că ştiu să citească", explică Săndulescu.
Miză importantă
Pentru elevii înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă, miza examenului e mai mare decât pentru elevii la zi. „Majoritatea elevilor noştri sunt la seral. Acum nu mai angajează nimeni fără diplomă de absolvire a liceului şi de-aia vin să-şi completeze studiile", explică Păuniţa Vlădăianu, directorul adjunct al liceului.
Pentru Emil Bă