Ministerul Economiei, care controlează 73,5% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), a aprobat la finele săptămânii trecute distribuirea în acest an către acţionari a unor dividende de 338,7 mil. lei, cele mai mari din istoria companiei.
La finele lunii aprilie statul a votat împotriva dividendelor, motivând că Transgaz are nevoie de bani pentru investiţii, însă vineri a aprobat exact aceeaşi propunere de dividend. Explicaţia ar putea fi menţinerea ratingului companiei de către Standard & Poor's.
Dividendele provin din profitul realizat de trasportatorul de gaze naturale anul trecut, care s-a cifrat la 376,3 mil. lei, în creştere cu 26% faţă de cel înregistrat în 2009.
Valoarea dividendului brut pe acţiune care va fi alocat investitorilor la Transgaz este de 28,77 lei, reprezentând 10,8% din ultimul preţ de pe bursă al acestor titluri, de 265,3 lei/unitate. Totodată, dividendul din acest an este de peste două ori mai ridicat faţă de cel oferit de companie în 2010, de 13,02 lei/unitate.
Plata dividendelor se va face începând cu luna octombrie, la şase luni de la aprobarea lor în AGA, potrivit deciziei acţionarilor.
Procesul de aprobare a dividendelor a fost unul care a dat emoţii investitorilor în acţiuni Transgaz şi a condus la fluctuaţii puternice ale preţului titlurilor companiei pe bursă.
Astfel, în adunarea generală care a avut loc în urmă cu circa o lună şi jumătate reprezentantul Ministerului Economiei a surprins acţionarii votând împotriva distribuirii de dividende din profitul societăţii pe motiv că Transgaz are nevoie de bani pentru a realiza investiţiile din cadrul proiectului Nabucco, la care este acţionar.
Un alt motiv vehiculat a fost că statul se temea ca agenţia de rating S&P, care realiza în acea perioadă o evaluare a companiei, să nu reducă ratingul Transgaz, în condiţiile în care distribuirea a 90% din profit ar