Chiar dacă am reuşit să aterizăm pe Lună, chiar dacă am inventat iPhone-ul şi am detonat bombe nucleare, cercetărorii de la Universitatea Cambridge ne atrag atenţia că nu ar trebui să ne umflăm atât de tare în pene. Din punct de vedere fizic strămoşii noştri care vânau animale şi dormeau în peşteri ne sunt net superiori.
Cercetătorii de la prestigioasa universitate au declarat că omul modern este cu circa 10% mai slab şi mai scund decât strămoşul său. Ca şi cum această veste nu era una suficient de deprimantă, oamenii de ştiinţă au ţinut să precizeze că şi creierul nostru se micşorează continuu, informează Daily Mail.
Ei dau vina pe practicarea agriculturii, care ne-a restricţionat dieta, şi pe procesul de urbanizare care ne afectează sănătatea.
Studiul realizat de cercetătorii de la Cambridge contrazice opnia populară potrivit căreia odată cu trecerea timpului oamenii au devenit mai înalţi şi mai mari.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, din punct de vedere al fizicului, omul a atins apogeul în urmă cu 10.000 de ani.
Studiul este rezultatul cercetărilor asupra fosilelor oamenilor primitivi descoperite în Africa, Europa şi Asia. Cele mai vechi rămăşiţe aparţin unui strămoş al omului modern care a trăit în Etiopia acum 200.000 de ani. Potrivit cercetătorilor, acesta era mai robust decât omul modern.
Fosilele unui alt înaintaş al omului datând de acum 120.000-100.000 de ani vin să susţină această teorie, conform căreia omul modern este inferior din punct de vedere fizic strămoşilor săi.
Omul de acum 10.000 de ani avea o greutate cuprinsă între 79,83 kg şi 85,27 kg. Acum omul mediu cântăreşte între 69,85 kg şi 79,83 kg, potrivit cercetătoarei Marta Lahr, care a prezentat rezultatele studiului Societăţii Regale din Marea Britanie, cel mai prestigios forum ştiinţific al Regatului.
Aceasta a declarat că modificările suferite