Plantele aromatice exotice, adica cele pe care noi nu le folosim in mod curent, si care nu cresc in spatele casei bunicii, sunt cele care pot face dintr-o mancare obisnuita una speciala. Ma refer la alte plante decat mararul, patrunjelul, leusteanu si poate tarhonul si cimbrul, adica cele utilizate in bucataria clasica romaneasca.
Toate plantele aromatice sunt o sursa importanta de vitamine (pantrunjelul, de exemplu, este plin de vitamina C), minerale si uleiuri esentiale bogata in antioxidanti, fiind mai mult decat utile intr-o alimentatie sanatoasa. Iata cele mai populare plante aromatice exotice, asa cum le descrie Good Food .
Asmatuiul, se mai numeste si patrunjelul cret ori patrunjel frantuzesc. Mai este cunoscut si sub numele de hasmatuchi. Frunzele sale contin o cantitate foarte mare de vitamina C si vitamine din complexul B, minerale, uleiuri volatile.
Stimuleaza secretiile gastrice, biliare si intestinale, elimina toxinele din organism si purifica sangele. Are capacitatea de a taia apetitul pentru dulciuri si scade absorbtia zaharului la nivelul tubului digestiv. Are o aroma delicata de anason dulce. Merge la peste, supe crema de legume si sosuri albe.
Macrisul este perfect in salata. Este acru si se potriveste bine in ciorbe si mancaruri cu sos. Macrisul are o delicata aroma de lamaie. Este plin de vitamine si substante hranitoare, proprietatile sale facandu-l apreciat si de terapia naturista, in tratamentul unor boli ale ficatului.
Maghiranul este ruda cu oregano si deseori sunt confundate. Exista mai multe soiuri de maghiran, iar aroma lor difera in functie de latitudine si de zona in care a fost cultivat. Merge foarte bine cu legumele, cu pestele si cu cu sosurile care contin rosii sau pasta de tomate.
Salvia este o planta foarte puternic aromata, cu un gust usor amarui, care poate rezis