Case țărănești, recondiționate de un orădean, sunt puse la dispoziția turiștilor care vor să petreacă autentic românește. Turiștii au tot confortul la dispoziție, plus peisajul de vis oferit de zona Roșia, la care se adaugă bucatele tradiționale. Din păcate însă, casa ţărănească nu poate fi promovată prin agenţiile de turism, fiindcă nu poate fi clasificată.
Orădeanul Viorel Lascu a înțeles că obiceiurile vechi, bucatele tradiționale și zonele frumoase de la noi pot fi o sursă bună pentru turismul românesc, dacă sunt exploatate la adevărata lor valoare. El a recondiționat case țărănești vechi din Bihor, iar acum a creat în comuna Roșia un adevărat complex turistic. "După ce am început să recondiționez casele, a venit un cuplu din București și le-a plăcut atât de mult ideea încât au decis să investească aici. Practic, eu am venit cu logistica și cu ideile, ei cu finanțarea", a povestit Viorel Lascu despre începuturile afacerii.
Case țărănești cu facilități moderne
Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, cu o mică excepţie, au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire. Pentru a respecta cât mai bine modelul iniţial, orădeanul s-a consultat cu specialiștii Muzeului Ţării Crişurilor, iar țăranii din zonă au fost folosiți ca mâna de lucru. Ideea de a recondiționa locuințe țărănești i-a venit în urma expedițiilor speologice făcute în munții din Bihor, ocazie cu care a văzut multe case țărănești abandonate, aproape în ruină. „Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc, sau neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez", a povestit Viorel Lascu.
Turişti cazaţi în şură
Acum are cinci astfel de case recondiționate, pe raza comunei Roșia. La refacerea caselor, a încercat să respecte cât mai mult arhitectura şi metodele d