Germania conduce detaşat în clasamentul ţărilor consumatoare de ţiţei din Europa, fiind totodată şi cea mai dezvoltată economie din blocul comunitar. Consumul energetic la nivel mondial a cunoscut anul trecut cea mai spectaculoasă creştere din ultimii 40 de ani.
Raportul publicat în această vară de compania petrolieră BP, unul dintre giganţii mondiali din acest sector, a relevat o revenire spectaculoasă a cererii de produse energetice. Aceasta a crescut cu 5,6% la nivelul întregii planete, fiind cel mai semnificativ avans anual din 1973 până acum.
Preţurile au crescut odată cu cererea
Consumul s-a majorat în cazul tuturor resurselor energetice, în special al celor fosile, ceea ce arată că au crescut în egală măsură şi emisiile de dioxid de carbon, de care omenirea a început să se ferească din ce în ce mai mult. Preţurile au crescut şi ele, în principal din cauza faptului că OPEC a redus semnificativ producţia în anii 2008 şi 2009.
Şi preţul gazelor s-a majorat, urmând cotaţiile petroliere cu un decalaj de 6-9 luni, însă au rămas la niveluri mici în America de Nord, unde gazele neconvenţionale continuă să câştige cât mai mult teren.
Cărbunele, o altă resursă energetică importantă, a avut preţuri relativ mici în Japonia şi America de Nord, dar s-a scumpit semnificativ în Europa.
Chinezii s-au băgat în priză
La capitolul cei mai mari consumatori din lume, raportul privind piaţa globală de energie pe care BP îl editează în fiecare vară a venit de această dată cu o surpriză: cererea de energie venită din partea Chinei a crescut cu 11,2%, ceea ce a propulsat statul asiatic în fruntea consumatorilor mondiali, devansând pentru prima dată în istorie Statele Unite.
China a utilizat anul trecut 20,3% din totalul la nivel mondial. Ţiţeiul continuă să fie principala resursă energetică a omenirii, cu o pondere d