Medicii din ambulator nu vor mai putea prescrie reţete compensate şi gratuite, acest drept revenind exclusiv medicilor de familie. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Până la sfârşitul săptămânii trecute, peste jumătate dintre medicii de familie au semnat contractele cu Case de Asigurări de Sănătate. Conflictul medicilor cu instituţia a fost declarat încheiat, iar începând de marţi medicii de familie vor prescrie din nou reţete compensate şi vor elibera trimiteri.
Negocierile s-au purtat la Ministerul Sănătăţii, în absenţa reprezentanţilor Casei de Asigurări. Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului, spune că discuţiile nu au vizat o eventuală creştere de buget, ci exclusiv modificări metodologice.
Schimbări pentru cei cu boli cronice
La cererea medicilor de familie, reţetele pentru bolnavii cronic nu se vor mai elibera o dată la trei luni, ci în fiecare lună.
O altă facilitate importantă obţinută de medicii de familie este libertatea de a prescrie orice fel de medicament, nu doar cele generice, eliminându-se astfel aşa numitul buget orientativ.
Negocierile medicilor cu Ministerul Sănătăţii le-au adus un alt succes: introducerea datelor medicale în sistemul informatizat se va face pe baza unui contract separat. Acest lucru înseamnă că medicii vor putea primi bani în plus pentru introducerea datelor, însă prevederea nu se va aplica din acest an.
Atribuţii restrânse pentru medicii din ambulator
O altă modificare solicitată şi obţinută de medicii de familie constă în faptul că prescrierea reţetelor compensate şi gratuite va fi exclusiv dreptul lor. Prin urmare, medicii din ambulator nu vor mai putea face acest lucru.
Noile modificări nu sunt văzute cu ochi buni de CNAS. Preşedintele Casei de Asigurări, Lucian Duţă, a afirmat sâmbătă, în cadrul emisiunii 3x3 de la Realita