Pireu, cel mai mare port al Atenei, a fost o insula, in urma cu 4.500 de ani inaintea construirii Partenonului pe Acropole.
Analizand sedimentente din zona Pireu, o echipa de cercetatori, formata din francezi de la Universitatea din Lyon si arheologi greci de la Universitatea din Atena, a concluzionat ca Piru a fost o mica insula, in urma cu mii de ani, precizeaza MaxiSciences.
Raportul de cercetare, referitor la faptul ca in perioada 4.800 - 3.400 i.e.n, Pireu a fost o insula, a fost publicat pe site-ul CNRS. Studiul s-a bazat si pe o ipoteza emisa in sec I i.e.n de catre geograful grec Strabo, aceasta fiind verificata pentru prima oara de echipa de cercetatori.
Cercetarea arheologica s-a desfasurat in campia Cephissus situata intre Pireu si Atena. Datarea sedimentelor s-a realizat prin diagnosticare cu Carbon-14, care a permis cercetatorilor sa identifice etape in evolutia peisajului coastelor din zona, se precizeaza in raportul CNRS.
Datorita acestor studii stratigrafice, cercetatorii au identificat patru etape majore in evolutia peisajelor de coasta din zona de Pireu.
Intr-o prima faza, in perioada 6.700-5.500 i.e.n nivelul marii ar fi fost mult mai scazut decat astazi, iar Pireu ar fi aratat ca si un deal, fiind legat de continent.
Intre 4.800-3.400 i.e.n, nivelul marii a crescut substantial, zona fiind inundata iar Pireu a devenit o insula. In urmatoarea perioada, cas pe la 2.800 i.e.n, nivelul marii a scazut din nou.
In aceasta perioada, o cantitate mare de sedimente ar fi fost aduse de pe uscat, si s-au acumulat in zona campiei Cephisus, formand astfel un peisaj lagunar, situatie prezentata in scrierile din sec. V i.e.n, atunci cand a fost construit Partenonul pe Acropole. Grecii au umplut zona umeda pentru a construi zidurile lungi de aparare intre Pireu si Phalere. (Vezi evo