Vestea bună a creşterii economice raportate de România în primul trimestru este pusă în umbră de rezultatele mult mai bune ale majorităţii economiilor din jur, în special ale celor din Europa Centrală şi de Est. PIB a crescut în trimestrul I cu 0,7% faţă de trimestrul anterior şi 0,3% (1,7% potrivit unei actualizări INS neconfirmată încă de Eurostat) faţă de trimestrul similar al anului trecut. Este a treia cea mai slabă performanţă din UE, depăşită doar de Portugalia şi Grecia care sunt încă pe minus.
În partea superioară a clasamentului, recesiunea a încetat încă de acum un an iar acum apar creşteri spectaculoase. Se remarcă două ţări baltice, Estonia şi Lituania care au creşteri de 8% respectiv 6,8%. De asemenea, nordicii din Suedia şi Finlanda au crescut cu 6,5 respectiv 5,8%. Germania, motorul economiei europene are o creştere robustă de 4,8%, după ce în 2010 a raportat cea mai mare creştere PIB anuală de după reunificare – 3,6%. De asemenea, Polonia, ţară care nu a avut nici măcar un trimestru de recesiune, a crescut în primele trei luni cu 4,3% în termeni anuali.
Cazul baltic
Cea mai surprinzătoare creştere este a ţărilor baltice. Ele fuseseră cele mai lovite de criză, cu prăbuşiri dure în 2009 când scăderile PIB atingeau niveluri de 15-20%. Scăderile accelerate din ţările baltice veneau după creşteri rapide alimentate de bula creditării şi cea imobiliară, exact ca în România. Diferenţa a fost că monedele celor trei ţări aveau curs fix faţă de euro, ceea ce a împiedicat ajustarea economiei prin deprecierea de curs.
Însă pentru că nu au putut folosi pârghia monetară, Lituania, Letonia şi Estonia au fost forţate să facă ajustări fiscale rapide şi abrupte, lucru care s-a dovedit benefic pe termen lung. Acum, Estonia se clasează pe primul loc în UE la sustenabilitate fiscală şi pe locul 3 în lume, fiind depăşită doa