Atacuri informatice de amploare se succed cu viteză ameţitoare. Grupuri cyber-informatice bine organizate ţintesc mari instituţii mondiale, corporaţii, nu "iartă" nimic. Dacă în urmă cu o săptămână însuşi FBI anunţa închiderea unui site specializat în combaterea criminalităţii informatice după ce a fost atacat de un grup de hackeri, a venit acum rândul FMI-ului să fie victima unui atac de proporţii. Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, David Hawley, a confirmat atacul, adăugând însă că "Fondul este pe deplin funcţional".
"Pot confirma că investigăm un incident. Nu sunt în măsură să dau detalii despre amploarea incidentului de securitate cibernetică", a adăugat el pentru Bloomberg ieri-dimineaţă. Mai mult, un oficial de la Banca Mondială a declarat că aceasta şi-a închis reţeaua de legătură cu FMI, ca măsură de "precauţie", deşi informaţiile transmise prin această reţea nu erau "sensibile". După cum rezultă din puţinele relatări din partea reprezentanţilor FMI, atacul s-ar fi produs înainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală. Un expert în securitate cibernetică, ce a lucrat atât pentru FMI, cât şi pentru Banca Mondială, a declarat pentru Sky News că scopul atacului a fost instalarea unui program care să ofere unui stat "o prezenţă digitală în interiorul" reţelei FMI. Pentru moment, numele statului respectiv nu a fost dezvăluit. În ultimele trei luni, o serie de atacuri informatice de amploare au vizat companii precum Sony (reţeaua PlayStation Network), Lockheed Martin, Citigroup şi, din nou, Google.
La începutul lunii iunie, un cyber-atac a vizat conturile Gmail ale unor oficiali americani şi disidenţi chinezi. "Am descoperit recent o campanie ce avea scopul de a colecta parolele", declara Eric Grosse, un director de la Google, într-un