Am tinde să credem că, după ce am cucerit culmile planetei şi am ajuns pe Lună, suntem mai dezvoltaţi din punct de vedere fizic şi mai „performanţi" decât strămoşii noştri de acum 30.000 de ani. Experţii de la Universitatea Cambridge sunt, însă, de altă părere, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetătorii sunt de părere că omenirea a trecut de apogeu şi că oamenii din ziua de astăzi sunt mai mici din punct de vedere fizic decât strămoşii lor vânători din Paleoliticul superior din Europa.
Oamenii de ştiinţă cred că acest declin a început acum 10.000 de ani. După spusele lor, vina o poartă agricultura, cu regimuri tot mai limitate şi sănătate tot mai precară cauzată de urbanizarea extensivă.
Descoperirile lor se bazează pe studiile efectuate asupra rămăşiţelor umane fosilizate găsite în Africa, Europa şi Asia. Fosile vechi de 120.000-100.000 de ani descoperite în peşteri din Israel au alcătuit scheletul unor oameni înalţi, cu o musculatură bine dezvoltată. Dacă acum 10.000 de ani, o persoană de statură medie cântărea între 80-85 de kilograme, omul modern cântăreşte, în medie, cu şapte kilograme mai puţin.
Creiere pe măsură
Odată cu micşorarea fizicului omului modern se pare că s-a micşorat şi creierul uman, care a ajuns de la 1,500 cm3 la o medie de 1.350 cm3. Însă această micşorare a creierului nu însemnă că suntem mai puţin inteligenţi. Dr. Martha Lahr, expert în evoluţia omului, a afirmat: „Pe o perioadă la fel de lungă precum cea a evoluţiei, s-ar putea salva multă energie dacă am avea un creier mai mic, dar mai eficient - aşa cum se întâmplă azi cu calculatoarele."
Cercetătorii sunt de părere că specia umană va continua să evolueze. „Evoluţia este un proces continuu şi treptat. Specia noastră nu este o entitate fixă, ea este ca o cocă. Îşi modifică forma şi dimensiunile tot timpul," a adăugat Robert Foley, un alt specialist în evolu