A doua saptamana a lunii iunie este marcata de puternice explozii solare, pe care specialistii le considera ca avand potential periculos pentru sistemul informational al Pamantului. Cum apare furtuna solara si ce poate provoca aceasta? Cand a fost cea mai puternica explozie solara din isotrie?
Jurnalistii de la Deutsche Welle, si-au propus sa raspunda la aceste intrebari.
"Detinatorii de sisteme GPS ar putea intampina probleme" a anuntat sec US National Weather Service. Mai mult, din cauza furtunilor geomagnetice, neobisnuit de puternice, s-ar putea ajunge la intreruperea totala a alimentarii cu energie electrica dar putem asista si la dereglari ale altor sisteme electronice. Ar fi posibil sa fie deviate si rutele avioanelor.
Motivul pentru toate aceste avertismente il reprezinta o explozie extrem de puternica intr-o zona a Soarelui considerata, in mod normal, linistita observata de NASA in noaptea de 7 iunie.
Pe de o parte, NASA a incadrat explozia intr-o categorie de mare risc, ceea ce ar putea conduce la emisii de lunga durata. Pe de alta parte, serviciul meteorologic national al SUA a anuntat ca impactul va fi "mic catre moderat", deoarece directia principala a eruptiei solare nu este indreptata catre Pamant.
Cea mai putenica furuna solara din 2006 pana acum
Diametrul Soarelui este de 800.000 de km. In interiorul lui, se inregistreaza temperaturi de cateva milioane grade Celsius. Aceste temperaturi se obtin din fuziunea nucleelor, milioane de tone de hidrogen fiind convertite in heliu. Aceste reactii in lant conduc la exploziile puternice, precum cele monitorizate de NASA. In urma cu cateva zile, au fost observate si alte explozii, de mai mica intensitate insa.
Imediat dupa explozia solara se degaja prima raza incarcata electric, careia ii sunt de ajuns putin mai mult de 8 minute p