Foto: Thinkstock Licopenul, substanţă din compoziţia roşiilor, ar putea lua foarte bine locul medicamentelor administrate pentru scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Este ceea ce demonstrează un recent studiu australian. O veste bună pentru persoanele amatoare de roşii proaspete. Dar trebuie ştiut că inclusiv sucul din alte legume bogate în licopen contribuie la menţinerea în limite normale a colesterolului rău.
Potrivit studiului realizat de cercetătorii australieni, pe un lot de 700 de persoane, licopenul din compoziţia roşiilor are efect identic cu cel obţinut prin administrarea medicamentelor anticolesterol. Fie licopenul din roşii, fie statinele (medicamente anticolesterol), ambele reuşesc să coboare nivelul colesterolului rău cu aproximativ 10%. Pentru diminuarea nivelului de colesterol rău, este necesar să consumăm zilnic până la 25 mg de licopen. Această cantitate este obţinută din 50 grame de pulpă de roşii sau 100 ml de suc de roşii preparat ca pentru supa de roşii sau bând 300 ml de suc de roşii proaspete. Aşadar, o reţetă plăcută la gust, ieftină, fără efecte adverse şi la îndemâna oricui.
În acest sezon, putem recurge şi la alte legume sau fructe ce conţin licopen. Licopenul este un fitonutrient care dă tomatelor culoarea lor roşie. Este un membru al familiei carotenoidelor, pigmenţi care dau culoarea galben-portacaliu multor legume şi fructe. Într-un top al vegetalelor cele mai bogate în carotenoide, în vârf se plasează pepenele verde, pomelo, papaia, morcovul, caisele, căpşunile, grepfrutul roşu etc. Specialiştii recomandă completarea raţiei zilnice de licopen cu suplimente alimentare ce conţin acest element.
Efectul anticolesterol al licopenului poate fi potenţat în diferite modalităţi. Astfel, roşiile şi celelalte legume şi fructe proaspete colorate galben-portocaliu pot fi asociate cu alte alimente ce au