Sala Paşilor Pierduţi a Palatului Navigaţiei găzduieşte, în această săptămână, expoziţia Concursului de invenţii urbane „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050". Nu mai puţin de 10 proiecte de dezvoltare ale municipiului aşteaptă votul publicului. Proiectul, coordonat de Asociaţia „Plusminus", îşi propune conştientizarea de către mediul politic şi a comunităţii asupra implicaţiilor pe care planificarea urbană o are asupra dezvoltării economiei, socialului şi habitatului.
Concursul de invenţii urbane „Oraşul posibil - episodul Galaţi 2050", coordonat de Asociaţia Plusminus, continuă un proiect demarat la Cluj, în 2009, şi are ca scop conturarea unei reţele de iniţiative în Romania. Acesta constă în organizarea de evenimente în domeniul arhitecturii şi urbanismului în diverse oraşe şi vizează conştientizarea publică a implicaţiilor pe care planificarea urbană coerentă o are asupra dezvoltării economiei, socialului şi al habitatului.
„În prima fază a proiectului am organizat un concurs cu tineri specialişti din toată ţară. Concursul de invenţii urbane a fost focalizat pe Galaţi. Oraşul a fost ales, dintre marile centre economice ale ţării, ca reprezentant al celei mai lente dezvoltări din ultimii 20 de ani. Propunerile participanţilor au fost analizate de un juriu naţional, format din specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului, dar şi din personalităţi implicate în viaţa comunităţii (mediul de afaceri, mediul artistic). În urma jurizării, 10 proiecte au fost alese să meargă în faza a doua a proiectului şi au dezvoltat temele propuse", a declarat arhitect Ina Stoian (foto dreapta), unul dintre iniţiatorii proiectului.
Expoziţia găzduită de Palatul Navigaţiei reprezintă proiectele concursului, iar gălăţenii îşi pot vota planurile favorite la locul expoziţiei, în urna special amenajată, sau pe blogul concursului www.plusminusgalati.wo