A făcut carieră o chestiune de bun-simţ propusă de grupul criticatac: cine vrea stat minimal să aibă minimul de bun-simţ necesar şi să nu mai paraziteze statul în diverse forme. Cu cît s-au înmulţit neoliberalii feroce cu atît a devenit mai stufoasă şi complexă susţinerea din bani publici. Statul minimal e propovăduit mai ales de postul de televiziune public din România, de exemplu.
Un înţelept spunea bine cîndva: “Retorica liberala se bazeaza pe optiunea individuala, insa in practica ei nu doresc sau nu pot sa-si aplice propria retorica. In teorie liberalii pretind neamestecul guvernului in deciziile oamenilor de afaceri. In practica insa ei fac apel la stat pentru a fi salvati la ananghie.” Da, ar trebui presiune mai ales în această zonă: să-i facem pe unii să facă ce cred, să-şi ducă la capăt filozofiile şi politicile.
Ei bine, voi aplica acelaşi tip de raţionament şi opoziţiei. Trebuie să forţăm opoziţia să fie opoziţie. Dacă eşti în PSD de exemplu, nu te mai lăuda cu propria agresivitate cînd tu faci averi din bani publici.
Este cazul şi pentru vechea gardă PSD. Un fost “vice” de-al lui Geoană (între timp dat afară de Victor Ponta), parlamentarul Ion Toma, era pur şi simplu campion la toate formele de conflict de interese şi în contracte, şi în bani europeni (prin fiul său). Ponta a declarat că a aflat abia în momentul în care l-a dat afară… (Adevărul a făcut o serie foarte bună cu parlamentarii căpuşă: aveţi aici o mostră.)
Este însă cazul şi pentru noua gardă: avocatul Dan Şova a avut contracte cu instituţii ale statului sau companii precum complexul energetic Rovinari. Şova iese şi spune că a renunţat treptat la aceste contracte: dar pînă în 2008 (tot în opoziţie fiind), raporta un milion de euro venituri din care contribuţii importante le aveau şi contractele cu statul. Nu poţi să-mi spui despre Boc cît de incompetent e cînd tu o du