De Rusalii, în fiecare an, în satele de pe Valea Someşului, fetele nemăritate participă la o întrecere prin care încearcă să ţină în frâu un bou. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul viitor.
VEZI AICI IMAGINI DE LA „ÎMPĂNATUL BOULUI“
În satul clujean Batin, tradiţia „împănatului boului" se păstrează de câteva zeci de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. Feciorii satului împodobesc boul cu flori, în timp ce tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, cântă. Acompaniaţi de muzicanţi, căţăraţi într-un car tras de doi boi, feciorii plimbă boul împodobit prin întreg satul. „Aşa e obiceiul, ca boul să fie dus prin tot satul, până în centru, pentru ca toţi să îl poată admira", a spus Liviu Trif, un bătrânel de 81 de ani.
Alaiul de călăreţi prevesteşte inedita procesiune. Sătenii aleg o fată, care, după părerea lor, ar trebui să se căsătorească. Aceasta, conform tradiţiei, pentru a primi acceptul părinţilor, trebuie să reuşească să ţină în frâu boul împodobit.
Alexandra Rus a fost „norocoasa" aleasă de săteni pentru acest an. Tânăra, în vârstă de 17 ani, a reuşit să stăpânească boul, în timp ce a înconjurat de trei ori mulţimea prezentă în centrul satului. „Nu-mi vine să cred că am reuşit. Sper să dea Domnul să mă mărit cât mai repede", a spus fata la final.
Alin Rotar, organizatorul sărbătorii de la Batin, s-a declarat foarte mulţumit de buna desfăşurare a evenimentului. „Fiind atestată încă din cele mai vechi documente, a fost de datoria noastră să continuăm această tradiţie", a spus acesta.
„Împănatul boului" s-a ţinut şi în satele Mănăstirea, Fizeşu şi Mintiu Gherlii.