Reorganizarea administrativ-teritorială propusă peste noapte de preşedintele Traian Băsescu este puternic criticată de opoziţie, care cere referendum naţional pe această temă, în timp ce PD-L, principalul partid de guvernământ, face toate eforturile să găsească motive pentru susţinerea acestei propuneri.
Noua organizare, propusă de Băsescu şi asumată din mers de PD-L, înseamnă împărţirea ţării în opt regiuni, la fel cum a fost împărţită pe fonduri europene.
Capitalele noilor regiuni vor fi Cluj-Napoca (pentru Crişana, Regiunea de Nord Vest), Braşov (pentru regiunea Centru), Timişoara (pentru Banat), Craiova (pentru Oltenia), Constanţa (pentru Moldova de Sud), Iaşi (pentru Moldova de Nord), Ploieşti (pentru Muntenia) şi Bucureşti (Ilfov).
Guvernul Boc vrea să-şi asume răspunderea pe legea reorganizării administrative pentru a putea trece mai repede la aplicare şi pentru a nu mai trece prin Parlament, în forma obişnuită. Dar principala problemă a venit de la UDMR, aliatul de la guvernare, care a menţionat că problema reîmpărţirii nu s-a discutat în coaliţie.
Unii liderii terioriali ai UDMR afirmă chiar că refuză împărţirea teritorială în opt judeţe, iar liderul UDMR Bihor a afirmat că va vota pentru căderea Guvernului.
De partea cealaltă, premierul Emil Boc şi lideri ai PD-L prezintă toate motivele pentru care ar trebui realizată această reîmpărţire teritorială, începând de la o mai bună gestionare a zonelor până la atragerea mai rapidă a fondurilor europene. Ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţeanu, care vine din Braşov, a spus pentru Mediafax că reorganizarea administrativă în judeţe mai mari este necesară pentru că "investiţiile se fac pe suprafeţe mari", iar acum există un blocaj privind dezvoltarea economică la nivelul judeţelor.
PD-L vrea ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. Conform datelor statistice pr