Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale, spune că în ultimul timp se constată o stabilizare a sumelor trimise în ţară de românii care lucrează în străinătate, după ce în anii 2009-2010 s-a înregistrat o scădere dramatică, care a lovit în plin economia românească.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 38,8 mld. dolari (32 mld. euro) în perioada 2005-2010, cei mai buni ani fiind între 2007 şi 2008 (aproape 9 mld. dolari/an), iar cel mai slab în 2010 (aproximativ 4 mld. dolari).
Criza economică instaurată în Europa începând cu 2009 a lovit puternic şi în banii trimişi în România de "căpşunari", adică de cei peste 2,7 milioane de români care lucrează în afară.
Popa, cel care la BNR se ocupă de politica monetară, a menţionat că odată cu revenirea construcţiilor şi a altor servicii în afară, domenii în care activează preponderent lucrătorii români din străinătate, s-ar putea observa o revenire a sumelor trimise în ţară. Economia românească se bazează destul de mult pe banii "căpşunarilor", având în vedere că o bună parte din deficitele comerciale au fost acoperite de aceste intrări. Lipsa a aproape 10 miliarde de dolari din ultimii doi ani, cu cât a scăzut valoarea sumelor trimise de românii din străinătate, s-a văzut puternic în economia românească, în special în consum şi în construcţii.
Săptămâna trecută, cotidianul britanic Dailymail a publicat un articol conform căruia românii care trăiesc în Marea Britanie au trimis în ţară zilnic aproape 500.000 de lire sterline (563.000 de euro) în primele trei luni ale anului trecut. Dailymail citează date ale BNR. Cristian Popa a menţionat că BNR furnizează doar date agregate şi nu deţine informaţii defalcate pe state privind remiterile românilor care lucrează în străinăte. Popa a comentat pe un ton ironic, spunând că "îi invidiază" pe re