Micuţii au văzut cum se toarce lâna, cum se ţese la război şi au gustat din pâinea rumenă scoasă din cuptorul cu lemne. Angajaţii de la Muzeul Satului din Bujoreni (judeţul Vâlcea) au fost nevoiţi, din cauza numărului mare de vizitatori, să mai construiască un cuptor tradiţional.
Câteva mii de copii de la grădiniţele şi din clasele primare ale şcolilor din Vâlcea s-au întors într-o lume de poveste vizitând „Satul bunicilor", deschis la Muzeul Satului din Bujoreni în perioada 9 mai - 3 iunie. Zi de zi, micuţii au făcut cunoştinţă cu diverse obiceiuri de altădată, unele demult uitate. În prima săptămână, de exemplu, muzeograful Elena Stan le-a arătat cum se toarce lâna şi cum se ţese la război. „Când fac o boacănă, mama îmi spune că am încurcat iţele. Acum ştiu şi eu ce sunt acelea iţe", a spus Daniela Popescu, de la Grădiniţa nr. 1 Nord din Râmnicu Vâlcea, bucuroasă că a dezlegat tâlcul acestei expresii.
Interesaţi de ţesăturile din păr de capră
Mare animaţie a fost şi la roata olarului, unde micuţii au vrut care mai de care să încerce să modeleze lutul. „Tu eşti mic, nu ştii să faci oale şi ulcele, aşa că lasă-mă să încerc şi eu", a spus o mogâldeaţă, încruntându-se la băieţelul care tocmai voia să-şi arate talentul de ceramist.Copiii s-au oprit şi într‑o sală de clasă unde învăţătorul, îmbrăcat în costum popular, le-a vorbit despre tiparniţă şi cum se foloseşte ea. „Dar, pe vremuri, din ce erau făcute genţile copiilor care mergeau la şcoală?", s-a interesat Mihai Barbu, elev în clasa a II-a la Şcoala „Take Ionescu", la intrarea în hanul în care câţiva meşteri populari confecţionau păpuşi şi alte obiecte pe care le ţeseau din păr de capră. „Cei mai interesaţi de cusăturile din păr de capră sunt băieţii", a spus meşteriţa Elena Banu.
Pe puşti i-a entuziasmat vizita la muzeu
Drumul pâinii pe frunză de nuc