Din 2,7 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru îmbunătăţirea calităţii apei, România a cheltuit numai 74 de milioane de euro. Birocraţia excesivă, managementul deficitar la nivelul instituţiilor de stat sunt problemele pe care le avem în accesarea fondurilor europene.
Benoit Nadler, expert la Directoratul General de Politică Regională din cadrul Comisiei Europene, a declarat ieri, la Forumului Apei 2011, că România are o „absorbţie dramatică la fondurile de mediu pentru proiectele de apă". Astfel, el a spus că din cele 2,7 miliarde de euro alocate de UE pentru Axa prioritară 1, România a folosit doar 74 de milioane, ceea ce reprezintă 2,7% din sumă. Birocraţia excesivă e una dintre piedici în rambursarea fondurilor UE. Benoit Nadler a explicat că, în România, pentru plata unor proiecte de mică valoare beneficiarii trebuie să completeze zeci de pagini pentru a justifica cheltuielile. Specialistul a declarat că avem dificultăţi atât în privinţa documentelor pentru licitaţia pe proiecte, cât şi la nvelul administraţiei.
El a afirmat că ghidurile elaborate de autorităţile române pentru cei care vor să aplice pentru proiecte finanţate din bani europeni sunt insuficient detaliate şi conţin informaţii inconsistente. În plus, beneficiarii nu primesc consultanţă de bună calitate din partea autorităţilor competente, iar pentru evaluarea proiectelor sunt alocate insuficiente resurse. „E vorba şi de un management ineficient din partea autorităţilor naţionale, care au cerinţe adminitrative greoaie şi care desfăşoară verificări formaliste şi ineficiente", a subliniat expertul european.
Ce ar trebui făcut
În opinia lui Nadler, pentru a mări gradul de absorbţie a banilor europeni Guvernul României trebuie să ia câteva măsuri simple: să simplifice procedurile, să standardizeze documentele pentru licitaţiile pentru proiecte şi să c