Emisiunea de eurobonduri de saptamana trecuta a fost catalogata drept "un succes" de catre oficialii BNR, ai Ministerului Finantelor si de catre economisti, desi randamentul la care ne-am imprumutat a fost usor mai ridicat decat cel de anul trecut. Totusi, succesul emisiunii Romaniei este umbrit de agentia de evaluare Fitch, care a acordat eurobondurilor romanesti ratingul BB+, adica "non-investment grade".
Romania a imprumutat saptamana trecuta de pe pietele externe 1,5 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta peste 5 ani la un randament de 5,29%. Aceasta a fost prima emisiune a Romaniei din programul MTN (Medim Term Notes), prin care Romania isi propune sa atraga in trei ani cel mult 7 miliarde de euro de pe pietele externe. Investitorii straini au subscris sume de pana la 3 miliarde de euro la emisiunea Romaniei, dublu fata de cat am imprumutat.
Prima veste buna este ca statul a emis obligatiuni pe termen mediu pe pietele externe, dupa ce in trecut s-a imprumutat preponderent pe termen scurt (6-12 luni) de pe piata locala.
"Emisiunea de saptamana trecuta reprezinta un pas decisiv luat pentru a micsora dependenta de finantarea locala si de cea de la FMI, dar si un pas luat pentru a lungi durata imprumuturilor", explica analistul economic Lucian Isar.
Cel mai recent imprumut al Romaniei de pe pietele externe a avut loc in martie 2010, cand statul a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor de atunci s-a ridicat la 4,9 miliarde de euro.
Comparand emisiunea actuala (iunie 2011) cu cea de anul trecut (martie 2010) observam ca randamentul total l-a care s-a imprumutat statul este mai mare, de 5,29% fata de 5,17%, desi Romania era considerata a fi o tara mai riscanta anul trecut.
"Pe masura ce