Obţinerea certificatului de atestare profesională, a autorizaţiei pe vehicul şi cea de transport în regim de taxi sunt primii paşi necesari pentru a lucra ca taximetrist independent. În plus, este nevoie de o atitudine pozitivă, spirit de orientare în trafic, ţinută decentă şi de abilităţi de comunicare.
Pentru a putea practica transportul de persoane în regim de taxi, conducătorul auto trebuie să îndeplinească anumite condiţii, enunţate în legea 265/2007, care a modificat şi completat legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi de închiriere. Astfel, o persoană care doreşte să aibă drept de practică are nevoie de o vechime de cel puţin doi ani de condus, de un certificat de atestare profesională, dovada că este apt din punct de vedere medical şi psihologic şi vârsta de peste 21 de ani.
Certificatul de atestare se eliberează de agenţia Autorităţii Rutiere Române (ARR) pe raza căreia conducătorul auto activează, în urma promovării unui test-grilă. Pentru a susţine examenul, viitorul taximetrist trebuie să aibă dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi, cu o durată maximă de până la trei luni.
Dacă un taximetrist îşi doreşte să lucreze ca independent trebuie să obţină o autorizaţie de transport, care se eliberează de autoritatea de autorizare din cadrul primăriei localităţii de pe raza în care transportatorul îşi are sediul sau domiciliul. În principal, documentaţia necesară pentru autorizaţie trebuie să cuprindă cererea transportatorului pentru eliberarea tipului de autorizaţie de transport, copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului ca transportator, respectiv persoană fizică autorizată, dovada îndeplinirii condiţiei de capacitate profesională şi onorabilitate, cât şi a capacităţii financiare.
Meserie flexibilă
Tudor V., taximetrist