Luna viitoare Ministerul Finanţelor are de acoperit un vârf de plată de 2,5 miliarde de euro.
Împrumutul record de 1,5 mld. euro atras de Ministerul Finanţelor săptămâna trecută de pe piaţa externă privată ridică la peste 4,5 mld. euro datoria în valută acumulată de România de la începutul acestui an.
La aceasta se adaugă aproape 29 mld. lei (circa 7 mld. euro) sub formă de împrumuturi în lei de la băncile locale, rezultând un total de 11,5 mld. euro luate pe datorie în mai puţin de şase luni pentru funcţionarea statului. O bună parte din bani, inclusiv emisiunea de titluri în euro de 1,5 mld. euro pe cinci ani, cu cuponul de 5,25% pe an, este destinată refinanţării datoriilor mai vechi. În a doua jumătate a lunii iulie Finanţele au de acoperit un vârf de plată de aproape 2,5 mld. euro. Necesarul va fi completat din împrumuturi pe piaţa locală, în timp ce pentru a doua jumătate a anului a fost anunţată o nouă emisiune pe piaţa externă.
Dincolo de rambursarea împrumuturilor care ajung la scadenţă, stocul datoriei publice continuă să urce. În martie atinsese un vârf istoric de 199 mld. lei (48 mld. euro), reprezentând 37% din PIB. Anul acesta, FMI le-a cerut autorităţilor să recurgă mai mult la piaţa privată externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice. Chiar dacă Finanţele tocmai au atras 1,5 mld. euro, iar la toamnă ar putea ieşi din nou la extern pentru cel puţin 1 mld. euro, vor continua să exercite presiune şi pe piaţa locală, urmând să împrumute probabil circa 4 mld. lei pe lună.
Luna viitoare Ministerul Finanţelor are de acoperit un vârf de plată de 2,5 miliarde de euro.
Împrumutul record de 1,5 mld. euro atras de Ministerul Finanţelor săptămâna trecută de pe piaţa externă privată ridică la peste 4,5 mld. euro datoria în valută acumulată de România de la începu