Miercuri, începând cu ora 21.20, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiintele Naturii Galaţi organizează o serie de observaţii astronomice pentru gălăţeni, cu ocazia unui eveniment astronomic deosebit: eclipsă totală de lună ! Vizitatorii vor avea la dispoziţie cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm.
În seara zilei de 15 iunie 2011 va loc cel mai important eveniment astronomic al anului vizibil din România, fiind vorba de o eclipsă totală de Lună. Aceasta mai poate fi observată din Europa, Africa, Asia Centrală şi de Vest şi Oceanul Indian.
"Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va pune la dispoziţia publicului o serie de instrumente optice pentru observarea eclipsei totale de Lună, inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm. Publicul vizitator va putea vedea şi transmiterea eclipsei totale de Lună în direct pe o plasmă, prin intermediul unei camere video ataşată la telescopul principal al observatorului astronomic", a declarat documentaristul Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
În acelaşi timp, întreaga eclipsă totală de Lună va fi transmisă şi pe internet, aceasta fiind realizată de Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
"Eclipsa este una dintre cele mai lungi eclipse totale de Lună vizibile din România pe parcursul secolului 21, durata totalităţii fiind de 1 oră şi 40 de minute. La ultima eclipsă totală de Lună vizibilă din România, care avut loc în data 21 februarie 2008 totalitatea a fost de 50 minute, iar la următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă de pe teritoriul ţării noastre, care va avea loc în data de 28 septembrie 2015, totalitatea va fi de 1 oră şi 12 min