Cea de-a 59-a reuniune a Grupului Bilderberg, ce s-a încheiat, duminică, în staţiunea St.Moritz din Elveţia, a avut parte de incidente, lucru mai puţin obişnuit pentru asemenea întâlniri ce erau ţinute până acum în mare secret.
Anul acesta, la propunerea lordului Peter Mandelson, membrii grupului s-au aventurat în afara hotelului Suvretta House pentru o plimbare în natură. Ideea s-a dovedit a fi una neinspirată, pentru că au dat nas în nas cu cei aproximativ 200 de activişti care se instalaseră în apropierea hotelului încă de la începerea reuniunii, scrie „The Guardian". Unul dintre protestatari i-a ţinut calea lui Thomas Enders, şeful constructorului de avioane Airbus, şi a insistat să-i spună ce s-a discutat la conferinţa de anul acesta. „Nimic rău", i-a răspuns Enders. „Nu înţeleg. Sunt politicieni înăuntru, de ce nu ni se îngăduie să ştim despre ce se discută?", a insistat activistul Ali Aslan. „Nu trebuie să vă spun şi nici nu e necesar să ştiţi", a replicat Thomas Enders.
Şi asta nu a fost tot. Joi, au mai avut loc două incidente. Unul dintre ele l-a avut protagonist pe Mario Borghezio, deputat din partea Ligii Nordului, care a încercat să intre în hotelul în care se desfăşura Conferinţa Bilderberg chiar pe la intrarea oficială. A fost reţinut de agenţii unei companii private responsabilă cu securitatea evenimentului. A fost predat unei secţii de poliţie unde a petrecut mai multe ore pentru a da explicaţii. Pe numele lui a fost emis un ordin de expulzare. Ambasada Italiei la Berna a cerut explicaţii. Al doilea incident i-a avut ca protagonişti pe doi italieni membri ai unei secte religioase. Poliţia elveţiană le-a scotocit maşina celor doi, în vârstă de 36 şi 58 de ani, de teamă să nu conţină explozibil, apoi au fost expulzaţi.
Mai puţină secretomanie
Anul acesta, lista participanţilor şi subiectele discutate au fost publicate pe s