O eventuală cădere a pieţei imobiliare chineze şi o încetinire a economiei s-ar resimţi în toată lumea în condiţiile în care ţara a jucat un rol important în recuperarea de după criza economică şi financiară izbucnită în ţările dezvoltate.
După ani de creşteri sălbatice ale preţurilor, bula imobiliară din China începe să se dezumfle. Preţurile locuinţelor scad în unele oraşe mari - spre nefericirea speculatorilor -, ceea ar putea reprezenta un semn că economia chineză, a doua ca mărime la nivel mondial, încetineşte mai rapid decât s-a anticipat, cu consecinţe profunde asupra creşterii economice globale, scrie The Wall Street Joural.
Afacerile imobiliare sunt una dintre fundaţiile pe care se sprijină creşterea economică fenomenală din China din ultimele două decenii, iar sănătatea segmentului este crucială pentru sectorul construcţiilor, oţelului şi cimentului. Imobiliarele reprezintă, de asemenea, o ţintă de investiţii preferată de chinezii care caută profituri mai bune decât cele oferite de bănci pentru depozite. Autorităţile locale depind de creşterea preţurilor pentru vânzarea de terenuri şi finanţarea proiectelor de infrastructură.
Banca Mondială a avertizat că bula imobiliară reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri economice pentru China. În nouă oraşe majore, preţurile proprietăţilor imobiliare s-au redus cu aproape 5% în aprilie, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În 2010, preţurile au crescut în aceleaşi oraşe cu 21,5%, iar în 2009 avansul a fost de 10%, cu dinamici mai accelerate spre finele anului, în contextul în care China începea să-şi revină după criza economică mondială.
Scăderea preţurilor terenurilor şi locuinţelor ar putea afecta industria chineză şi investiţiile şi ar inhiba cheltuielile populaţiei. China este o "economie condusă de piaţa imobiliară", a afirmat Jonathan Anderson, analist la banca e