Băncile care odată cu trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) de la 1 ianuarie anul viitor nu vor mai îndeplini criteriile de prudenţă impuse de BNR vor avea şase luni la dispoziţie pentru a face ajustările necesare, potrivit unui proiect de regulament pregătit de BNR. În prezent, băncile fac raportări către BNR pe baza standardelor locale de contabiliate (RAS), care prevăd un mod diferit de tratare a datelor, în special în cazul creditelor neperformante.
Dacă la începutul crizei rezultatele calculate în RAS erau semnificativ mai rele decât cele calculate după IFRS (care le permitea bancherilor să ia în considerare într-o măsură mai mare garanţiile deţinute), începând din 2010 unii jucători au arătat rezultate mai bune în contabilitatea locală. Bancherii va trebui să trimită către BNR până la sfârşitul lunii ianuarie 2012 un set de raportări pe baza IFRS pentru rezultatele financiare la 31 decembrie 2011.
"Instituţiile de credit care înregistrează neîncadrări ale indicatorilor de prudenţă determinaţi la nivel individual pe baza datelor din conturile de deschidere a exerciţiului financiar al lui 2012 faţă de limitele reglementate, ca rezultat exclusiv al aplicării la nivel individual a IFRS ca bază a contabilităţii, vor asigura reîncadrarea respectivilor indicatori până la data de 30.06.2012", potrivit proiectului. În această perioadă BNR nu va aplica sancţiuni.
Băncile care odată cu trecerea la standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) de la 1 ianuarie anul viitor nu vor mai îndeplini criteriile de prudenţă impuse de BNR vor avea şase luni la dispoziţie pentru a face ajustările necesare, potrivit unui proiect de regulament pregătit de BNR. În prezent, băncile fac raportări către BNR pe baza standardelor locale de contabiliate (RAS), care prevăd un mod diferit de tratare a datelor, în special în cazul c