Investitorii au fost interesaţi dacă România va emite bonduri denominate în dolari, cumpărătorii eurobondurilor româneşti vândute săptămâna trecută provenind din SUA într-o măsură mult mai mare faţă de alte emisiuni, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa.
Oficialul băncii centrale a declarat că interesul crescut pentru plasamente în eurobonduri româneşti din partea investitorilor din Europa emergentă, în special Polonia, a fost de asemenea o surpriză. În ceea ce priveşte oportunitatea unei emisiuni de bonduri româneşti denominate în dolari, Popa a arătat că propunerea se află în analiză la Ministerul Finanţelor Publice. De altfel, secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi a declarat în mai multe rânduri că programul de MTN (Medium Term Notes) va fi amendat pentru a permite inclusiv emisiuni denominate în dolari, ca o potenţială alternativă de plasament.
Condiţiile emisiunii de obligaţiuni
România a atras 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN, derulată joi, ipotrivit lui Bogdan Drăgoi. Jumătate din sume au fost adjudecate di investitori din Marea Britanie, Irlanda şi SUA.
Investitorii au oferit 3 miliarde de dolari la această dobândă, adică de două ori mai mult decât cererea Trezoreriei.
Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. Societe Generale, alături de Erste Bank, sunt aranjorii selectaţi de către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile din programul cadru de finanţare.
Cât costă împrumuturile României
Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randam