Peste un sfert dintre angajatorii români (28%) intenţionează să facă angajări în perioada iulie-septembrie, în timp ce numai 8% prevăd scăderi în efectivul de personal, acestea fiind cele mai optimiste planuri de angajare din 2008 încoace, arată cel mai recent studiu realizat de Manpower România, companie cu activităţi în domeniul serviciilor de resurse umane.
"Deşi multe companii încă îşi amână planurile de creştere, rezultatele studiului nostru trimit un semnal pozitiv aşteptat de mai multe industrii, de angajaţi şi chiar de către unii consumatori. Estimările privind activitatea de angajare fiind de această dată cele mai mari din ultimii trei ani în România ne fac să fim optimişti pentru a doua parte a anului 2011", susţine Valentin Petrof, country manager al Manpower România.
Studiul, realizat pe un eşantion de 765 de angajatori români din toată ţara, include date statistice privind previziunile de angajare din zece sectoare de activitate din 8 regiuni. Deşi previziunile de angajare sunt cele mai optimiste din ultimii trei ani, majoritatea angajatorilor români (63%) spun că nu anticipează vreo schimbare în structura lor de salariaţi, adică nu vor face concedieri, dar nici angajări masive.
Principalul indicator luat în calcul pentru rezultatele studiului este "previziunea netă de angajare", care reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care fac angăjări în următoarea perioadă şi procentul celor care îşi vor reduce efectivul de salariaţi.
În România, în trimestrul trei al acestui an, previziunea netă de angajare este de 20%, cea mai optimistă din cel de-al patrulea trimestru al anului 2008 încoace (când previziunea netă de angajare era de 21%).
Cele mai ambiţioase planuri de angajare le au companiile din industria extractivă, care caută ingineri sau oameni de vânzări şi unde previziunea de angajare este de 34%. Şi sectorul co