Poate mai mult ca oricand, Romania are nevoie de o regandire a organizarii teritorial-administrative. Ne-am saturat de atatea prefecturi cu prefectii, subprefectii si directorii de prefectura aferenti.
Acestia se calca pe picioare cu numerosii primari, viceprimari, consilieri locali, judeteni, oameni care de multe ori nici macar nu stiu ce menire au in comunitate, in afara de faptul ca s-au trezit pe niste liste ale unor cunoscuti. Raman, insa, cateva aspecte despre a caror aplicare si consecinte nu am aflat inca nimic.
Dezbatere publica, dar s-o stim si noi
Doamna Vass, consilierul pe teme economice al premeirului Boc, a dat un singur raspuns despre modul de reorganizare teritoriala, in cadrul unei emisiuni tv:
"proiectul se afla in dezbatere publica". Ma mir, pentru ca pe mine nu m-a chemat nimeni la dezbateri. L-am vazut doar pe Traian Basescu, vorbindu-ne imperios despre aceasta problema, fara schimburi de replici cu societatea civila in Piata Universitatii, eventual.
Vorbim atat de aceasta dezabatere publica, de parca chiar trebuie sa credem ca cetatenii Roamniei se strang in agora publica si dezbat cu intensitate teme de interes national. De fapt, anumite proiecte sunt postate pe site-urile ministerelor care propun proiecte, unde stau ceva timp pana la aprobarea legala. Cine le vede bine, cine nu e vina lui ca n-are internet sau ca citeste doar presa on line. Asta-i marea dezbatere publica.
Lege facuta "pe burta". Pe burta goala, poate
Multi zic ca aceasta lege a fost facuta pe "burta ". Personal, cred la fel. Traian Basescu a intrat in transee, s-a asezat in pozitia culcat, de unde a incercat sa ocheasca punctul sensibil al electoratului. Si a inceput sa indruge, vrute si nevrute, despre baroni, baroniade si sutele de parlamentari din cauza carora seaca bugetul. Poate asa o fi, dar und