Dreapta din Bulgaria organizează alegeri primare după model american, considerând că democraţia are numai de câştigat în acest fel. Pentru a treia oară în ultimii 15 ani, dreapta bulgară a aplicat cu succes o tradiţională metodă americană, precum alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor săi la posturile de preşedinte şi de primar al Capitalei. Alegerile prezidenţiale şi cele locale vor avea loc concomitent în luna octombrie.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
La scrutinul de duminică au participat cu candidați proprii cele două formațiuni componente ale coaliției albastre: Uniunea Forțelor Democratice (UFD) și Partidul Democrați pentru o Bulgarie Puternică (DPBP).
Au participat la vot 76 de mii de persoane–25% dintre simpatizanții dreptei de la ultimele alegeri parlamentare. În Statele Unite, alegerile primare atrag între 3% și 5% dintre simpatizanții partidelor mari.
O altă deosebire: în Bulgaria primarele n-au costat decât 35 de mii de euro. Au învins candidatul UFD la președinție, Rumen Hristov și cel al DPBP la Primăria Capitalei, Proșko Proșkov.
Scrutinul a decurs fără incidente și rezultatele au fost recunoscute de liderii coaliției. Ex-premierul Ivan Kostov însă a cerut să nu fie luate în calcul voturile din secțiile în care romii au participat în număr neobișnuit de mare. În acest mod el a făcut aluzie la posibilă fraudare a alegerilor de către partenerii din UFD.
Comentând situația, premierul Boiko Borisov nu fără ironie și-a declarat satisfacția de faptul că romii și-au demonstrat în final dedicația europeană renunțând la vânzarea voturilor lor unui singur partid, aluzie la Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Sofia, Petio Petkov
Dreapta din Bulgaria organizează alegeri primare după model american, considerând că democraţia are numai de câştigat în