Carbohidraţii au fost consideraţi până nu demult responsabili pentru kilogramele în exces, de apariţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului, deoarece aceşti nutrienţi cresc nivelul insulinei în organism. Un studiu recent, citat de Yahoo Shine, arată că nu toţi carbohidraţii ne pun sănătatea în pericol, unii putând chiar ajuta la mărirea speranţei de viaţă.
De exemplu, cerealele integrale prelungesc viaţa, deoarece fibrele pe care acestea le conţin reduc riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, respiratorii şi infecţioase.
Specialiştii în nutriţie recomandă persoanelor care îşi doresc să adopte un stil de viaţă sănătos să mănânce fulgi de ovăz la micul dejun. Fibrele din ovăz contribuie la păstrarea sănătăţii inimii şi, în plus, creează rapid senzaţia de saţietate, care se păstrează pe o perioadă mai lungă de timp.
Carbohidraţii buni sunt cei cu absorbţie lentă şi se găsesc atât în cerealele integrale, cât şi în fructe şi legume.
Nutriţioniştii menţionează că aceste substanţe nutritive au rolul de a menţine nivelul optim al glicemiei, previn diabetul, sunt utile în perioadele de suprasolicitare fizică şi psihică, mai ales în perioadele de studiu, deoarece principalul combustibil al creierului este glucoza.
Pepenele, ananasul, stafidele, caisele, papaya, castanele, kiwi, mango, strugurii, merele, bananele, piersicile, prunele, portocalele, nectarinele, perele, căpşunile, cireşele, nucile şi migdalele sunt fructele care abundă în carbohidraţi buni.
Roşiile, mazărea, spanacul, castraveţii, salata verde, ceapa, ţelina, conopida, ardeiul, usturoiul, broccoli, ciupercile şi prazul sunt doar câteva dintre legumele care sunt bogate în carbohidraţi buni, ele fiind recomandate în curele de slăbire.
Aceste alimente nu numai că ţin bolile la distanţă, dar menţin pielea suplă, hidratată şi previn îmbătrânirea precoce.
@N_