La Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice, a avut un ecou aparte, pe 9 iunie a.c., ultima luare de poziţie oficială, la acest for, a secretarului american al apărării, Robert Gates. Cel mai important mesaj fiind acela că NATO s-a transformat într-o alianţă cu două nivele. Unul fiind al acelora care produc securitate. Şi altul al acelora care o consumă.
Ce a declarat Gates? „În trecut eram pe faţă îngrijorat de transformarea Alianţei Nord-Atlantice într-una cu două etaje, la un palier fiind membrii care se specializează în misiuni umanitare, de menţinere a păcii şi dezvoltare şi la altul cei ce şi-au asumat misiunile dificile de luptă. Este o diferenţiere între cei ce vor şi sunt capabili să plătească preţul luptei şi poartă poverile angajamentelor luate de Alianţă şi cei ce se bucură de beneficiile aderării la NATO, fie acestea garanţii de securitate sau sedii ale unor comandamente aliate, dar nu vor să împartă riscurile şi costurile misiunilor aliate. Aceasta nu mai este o îngrijorare ipotetică. Ci situaţia actuală. Şi este inacceptabilă.”
Secretarul american al apărării a abordat apoi implicarea NATO în Afganistan. Când a preluat postul de conducere a Pentagonului, se aflau în teatrul afgan de operaţiuni militare aproximativ 20.000 de militari din state aliate cu S.U.A. Acum acţionează acolo 40.000 de profesionişti ai armatelor din state membre ale NATO, excluzând pe cei trimişi de Statele Unite. Dintre militarii aliaţi, 850 de combatanţi au căzut la datorie, inclusiv români.
Alianţa Nord-Atlantică a preluat conducerea ISAF/ Forţa Internaţională pentru Asistenţa de Securitate, din Afganistan, în urmă cu patru ani. Şi a dovedit că are capacitatea de a susţine o asemenea operaţiune complexă, dificilă, imprevizibilă, pentru atât de mult timp, cu o suplimentare substanţială de forţe în 2010.
Coaliţia forţelor aliate mizează acum pe cei