Deşi vremea nu a ţinut deloc cu turiştii, în minivacanţa de Rusalii, litoralul românesc a fost din nou surclasat de cel al bulgarilor. Nici măcar moldovenii de dincolo de Prut nu mai vin la noi la mare.
La ei, mii de turişti pe zi, la noi, cârciumă falimentară
"Câteva mii de turişti au luat cu asalt plajele litoralului românesc, chiar dacă vremea nu a fost una favorabilă. Ca de obicei, cel mai mare număr de turişti s-au îndreptat către staţiunea Mamaia. Hotelierii au avut mai multe pachete atractive de 2 sau 3 nopţi pentru cei care au dorit să petreacă această minivacanţă pe litoralul românesc." Aceasta este SINGURA ştire apărută izolat în media din România (bazată practic însă pe declaraţia unui responsabil al unei asociaţii patronale a turismului de pe litoral) privind minivacanţa de Rusalii din perioada 10-13 iunie. Imaginile din Mamaia date de o televiziune ne-au arătat însă că arterele staţiunii erau relativ slab populate.
La câteva zeci de km distanţă, la Balcic, în Bulgaria, cu totul alta era situaţia. Circa 4.000 de turişti (români, ruşi, basarabeni, germani, francezi, olandezi, britanici şi evident bulgari) pe zi au vizitat Domeniul Reginei Maria, între 10 şi 13 iunie. Acesta este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Europa (în jur de 450.000 de vizitatori în 2010 - n.a.).
Aici, la Balcic, turiştii de diverse naţionalităţi au posibilitatea să afle date importante din istoria interbelică a României, pentru că responsabilii obiectivului nu s-au sfiit să organizeze un adevărat muzeu în principala locaţie utilizată drept reşedinţă de vară de fosta suverană a României. Zeci de poze reprezentând-o pe Regina Maria, zeci de obiecte personale care i-au aparţinut, o parte din mobilierul original pe care l-a folosit, date istorice privind familia regală a României, explicaţii în trei limbi, toate acestea stau la dispoziţia turiş