Deciziile contradictorii privind dividendul au cuturat mare parte din deţinătorii de acţiuni TGN
Statul s-a jucat cu nervii investitorilor prin atitudinea contradictorie adoptată în acest an în ceea ce priveşte politica de dividend la transportatorul de gaze Transgaz SA Mediaş (TGN), unde prin Ministerul Economiei controlează 73,5% din capitalul social. Din păcate, pentru mulţi dintre participanţii la piaţă, nu a fost vorba numai de o uzură psihică, ci şi de pierderi de bani ca urmare a semnalelor greşite transmise succesiv în piaţă în ultimele trei luni de către reprezentanţii statului în cadrul Transgaz.
După ce, la sfârşitul lunii martie, în acord cu legislaţia în vigoare, compania a anunţat distribuirea unui dividend reprezentând 90% din câştigul net aferent anului 2010, la AGA din aprilie reprezentanţii Guvernului au suspendat respectiva propunere solicitând o derogare de la ordonanţa de urgenţă pe care acelaşi Executiv a dat-o în vara anului trecut. Vineri însă statul român a revenit pentru a doua oară asupra deciziei şi a aprobat prin delegaţii săi în AGA repartizarea unor dividende-record, însumând 338,7 milioane lei, echivalent cu 90% din profitul net de 376,3 milioane lei obţinut de Transgaz în 2010.
Atitudinea oscilantă a guvernanţilor s-a tradus însă, din nefericire, prin oscilaţii pe Bursă ale preţului acţiunilor, strategiile investiţionale ale participanţilor la piaţă fiind date peste cap în două rânduri. Astfel, repartizarea dividendului brut de 28,77 lei/acţiune, care la actuala cotaţie din piaţă oferă un randament de 9,1%, în loc să fie un element pozitiv pentru piaţa de capital românească, este pusă în umbră de deciziile contradictorii şi netransparente ale statului care au făcut ca banii să schimbe mâinile într-un interval scurt de timp. Practic, hotărârile peste noapte ale reprezentanţilor Guvernului au determinat f