Bucureştiul se află pe locul 152 în topul celor mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai ieftin anul acesta decât anul trecut (când se afla pe locul 119), arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennan Companies.
Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2011 este, la fel ca în 2010, Luanda, capitala statului sud-african Angola. Pe locul doi se află Tokio (Japonia), iar următoarele poziţii sunt ocupate de N'Djameda (capitala statului Ciad din Africa Centrală), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia).
În România lucrează aproximativ 20.000 - 30.000 de expaţi, potrivit estimărilor firmelor de mutare, însă înregistraţi în statisticile ambasadelor ca angajaţi străini sau diplomaţi figurează doar jumătate, adică aproximativ 15.000, pentru că mulţi au afaceri proprii.
Nikos Kotzias, executivul grec care ocupă funcţia de director general al Druckfarben România (producătorul de vopsele Kraft Paints, care are o fabrică în România), spune că, prin comparaţie cu Atena (aflată pe locul 53 în topul celor mai scumpe oraşe din lume), Bucureştiul nu este un oraş scump.
"Deşi lucrurile se schimbă mult - în Atena preţurile scad semnificativ din cauza situaţiei economice şi a incertitudinii, pe când Bucureştiul îşi continuă dezvoltarea. Per total, costul vieţii este mai mic decât în Atena dacă luăm în considerare chiria, preţul benzinei, mâncarea şi cheltuielile de bază. Principala problemă în Bucureşti este legată de discrepanţa dintre preţ şi serviciile oferite. De multe ori, mă confrunt cu lipsa serviciilor de calitate chiar şi în hoteluri, restaurante sau magazine care pretind tarife şi standarde mari", a spus Kotzias, care s-a stabilit în România din 2003. El locuieşte în zona de nord a Capitalei, într-un complex rezidenţial de ap