Scriitorul Ognjen Spahic, cea mai puternica voce in proza muntenegreana de dupa divizarea fostei Iugoslavii, a fost recent premiat la Neptun, in cadrul celei de a zecea editii a Festivalul International „Zile si Nopti de Literatura”. Spahic a fost recompensat cu una dintre cele doua mari distinctii ale evenimentului: Premiul Festivalului pentru un tinar scriitor, distinctie acordata de Primaria Mangalia si Uniunea Scriitorilor din Romania.
Ognjen Spahic (n. 1977) a studiat ingineria si filosofia la Universitatea din Muntenegru. Copiii lui Hansen, singurul sau roman (Spahic a mai publicat o culegere de reportaje si doua volume de povestiri, in 2001 si, respectiv, 2007), a aparut in 2004. In prezent, Ognjen Spahic lucreaza ca jurnalist in Podgorica.
Copiii lui Hansen – roman cistigator al premiului Mesa Selimovic (cel mai bun roman publicat in 2004 in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Muntenegru si Serbia) – a fost tradus in 2010 in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.
Actiunea romanului (tradus din limba sirba de Annemarie Sorescu Marinkovic) se desfasoara in Romania, mai exact in leprozeria de la Tichilesti, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers inchis si damnat in care isi petrec viata o mina de oameni proscrisi de familie si prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morti pentru lume, fara o legatura oricit de fragila cu ea, leprosii asista de la distanta la evenimentele care au zguduit Europa in ultima jumatate a secolului trecut, de la al Doilea Razboi Mondial pina la revolutia din 1989. In interiorul granitelor acestui spatiu, mai putin spital si mai mult anticamera a mortii, se construiesc ierarhii si relatii de putere, afinitati si dusmanii, iubiri si tradari. Fara a ocoli niciunul dintre amanuntele socante ale vietii cotidiene, de la imbratisare la crima, Spahic pune in scena, cu o extraordinara subtilitate, drama