În funcţie de gravitatea afectării unghiilor şi de tratamentul recomandat de specialist, putem scăpa de onicomicoză şi în şase luni. Frecvenţa infecţiilor unghiilor creşte vara, fiindcă transpiraţia le favorizează. În egală măsură, marginile ştrandurilor şi podelele duşurilor publice pot fi surse de infecţie.
Onicomicoza este o infecţie care se manifestă prin îngălbenirea unghiilor, care pot deveni moi şi friabile şi prin apariţia unor striaţii şi a unor puncte albe. În timp, unghiile pot deveni maronii, se pot îngroşa şi pot face depozite subunghiale. „În 85% din cazuri, onicomicozele sunt date de un dermatofit numit Trichophyton rubrum", explică prof. dr. Olga Simionescu, şeful secţiei clinice Dermatologie I din cadrul Spitalului Colentina din Bucureşti.
Potrivit specialistului, tratamentul trebuie să fie ales în funcţie de fungul care stă la baza infecţiei, altfel tratamentul nu este eficient. De aceea, persoanele cu onicomicoze trebuie să consulte specialistul înainte de a începe tratamentul, fiindcă doar testele de laborator pot indica natura dermatofitului implicat în infecţie. În cazurile uşoare, în care afectarea unghiei este parţială, tratamentul local cu preparate antimicotice este eficient. „La început sunt afectate părţile laterale ale unghiei, colorându-se în galben. În acest caz este indicat tratamentul local cu preparate pe bază de clorhidrat de naftifină sau amorolfină, fiindcă acestea penetrează unghia", explică prof. dr. Simionescu. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie aplicat pe unghia înmuiată şi curăţată de impurităţi.
Medicamentele, toxice pentru ficat
Dacă infecţia onicomicotică afectează mai multe unghii ale persoanei, este indicat un tratament mixt. „La mai mult de patru unghii afectate este nevoie de tratament sistemic, dar aceste medicamente dau toxicitate hepatică şi toţi pacienţii trebuie să facă analize