Foto: Bogdan Chesaru / Intact Images Artiştii, jurnaliştii, realizatori tv, analiştii politici, precum şi unele persoane care au desfăşurat alte activităţi independente sunt somaţi de Fisc să plătească retroactiv TVA pentru mai mulţi ani. Reprezentanţii ANAF susţin că persoanele care au desfăşurat activităţi independente şi au depăşit plafonul de 118.000 de lei aveau obligaţia să se înscrie ca plătitori de TVA şi să achite anual această taxă.
Problema este că Fiscul nu i-a anunţat pe contribuabili care au depăşit plafonul deşi i-a ştiut pe fiecare în parte, şi astfel a devenit părtaş, chiar vinovat, de situaţia creată, spun analiştii fiscali.
Sumele pe care ANAF le cere retroactiv sunt exorbitante. De exemplu, o persoană care a atins plafonul de TVA la finalul lui 2006 are de plătit minimum 22.420 de lei pentru fiecare an 2007-2009 şi respectiv 25.370 lei pentru 2010, în urma majorării TVA în luna iulie de la 19% la 24%. La aceste sume se adaugă penalizări de întârziere de 150% pe an, plus o amendă de 15% din suma datorată. Astfel, penalizările şi amenzile pot depăşi de 2,5 ori sumele iniţiale.
Artiştii şi ziariştii consideră că adevăratul vionavat este Fiscul, care a dat dovadă de neglijenţă şi nu i-a atenţionat că trebuie să plătească TVA. În martie, ANAF a pus sechestru pe o casă din Bucureşti a jurnalistului Cornel Nistorescu, pentru datorii la bugetul de stat de aproximativ 100.000 de euro. Jurnalistul spune că acţiunea ANAF este în fapt o decizie luată la cel mai înalt nivel politic, cu scopul de a le da bătăi de cap ziariştilor care au o poziţie critică faţă de putere: „Este o decizie politică luată direct de Traian Băsescu, care a cerut ANAF-ului să purceadă la o atitudine fermă faţă de presă. La câteva zile după ce a venit la Bucureşti, Berlusconi a cerut şi el acelaşi lucru Fiscului italian. Sunt verificaţi doar jurnaliştii din pres