Cei care nu aruncă plasticul la un loc cu hârtia vor avea factura de gunoi redusă cu 25%, iar PET-ul pus în acelaşi sac cu metalul va scumpi tariful cu 50%.
Asociaţiile de locatari şi proprietarii caselor individuale vor trebui să colecteze, de la anul, separat hârtia, cartonul, masele plastice şi metalul. Şi nu oricât, fiecare va trebui să pună, lunar, într-un sac personalizat sau în containere, cumpărate de firma de salubrizare, cel puţin 0,75 de kilograme de hârtie sau carton şi un kilogram de deşeuri de mase plastice. Şi ca să-i încurajeze pe bucureşteni să pună separat hârtia de cojile de ceapă sau de cartofi, autorităţile locale vor să oblige societăţile de salubrizare să scadă tariful perceput asociaţiilor de locatari pentru deşeuri menajere cu minimum 5% şi maximum 25%.
Nepăsarea vecinului umflă factura de gunoi
Pentru a-i taxa pe cei care nu vor scoate sacii cu hârtie şi plastic, atunci când vin gunoierii, Primăria Capitalei vrea să le dea undă verde firmelor să mărească tariful cu 50%. Toate aceste regului sunt stipulate într-un proiect de Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, semnat de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, dar şi de specialişti din cadrul Municipalităţii.
În timp ce o parte dintre bucureşteni agreează ideea autorităţilor, alţii spun că noua reglementare va crea certuri între locatari. "Păi, dacă reducerea contractului sau mărirea lui se aplică pe asociaţie, vă daţi seama că o să existe certuri în bloc. Eu o să strâng plasticul, că sunt ecologist. Dar unul, care nu este şi nici nu se uită la bani, va arunca tot la ghenă. Vor exista două variante, fie să stăm fiecare de capul vecinului să îşi facă treaba, fie să pun eu şi pentru el", a opinat Alina Pop, care stă la etajul şapte al unui bloc cu nouă etaje din cartierul Berceni.
Gâlceavă pe scară
P