În România, 2,9 milioane de locuinţe nu au băi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru amenajarea acestora, este nevoie de aproximativ 58 de milioane de metri pătraţi de gresie şi faianţă, spun reprezentanţii producătorului de plăci ceramice Cesarom.
Din numărul total de circa 7,3 milioane de locuinţe din România, aproximativ 2,9 milioane nu au băi. Astfel, ţara noastră se află pe ultimul loc în Europa, cu 40% din populaţie care locuieşte în case fără băi, după Bulgaria (26%), Lituania (17%) sau Letonia (16%), conform Eurostat.
"Pentru amenajarea băilor din cele 2,9 milioane de locuinţe ar fi nevoie circa 58 de milioane de metri pătraţi de plăci ceramice. Această cantitatea reprezintă de aproximativ trei ori vânzările de gresie şi faianţă din acest an, care se vor ridica la 20 de milioane de metri pătraţi", a declarat Eduard Măcărescu, director de operaţiuni al Cesarom.
Câtă gresie şi faianţă se foloseşte pentru amenajarea unei băi
Numărul locuinţelor din România care au băi se află în continuă creştere.
Procentul locuinţelor fără baie s-a redus de la 48%, acum cinci ani, până la circa 40%, în prezent. Estimările jucătorilor din domeniu sunt că, în următorii trei ani, vor rămâne doar 35% din locuinţe fără băi.
Cantitatea medie de plăci ceramice pentru amenajarea unei băi este de aproximativ 5 metri pătraţi de gresie şi circa 15 metri pătraţi de faianţă, spun reprezentanţii Cesarom.
Potrivit calculelor acestora, placarea cu gresie şi faianţă a băilor din cele 2,9 milioane de locuinţe îi va costa pe români, în total, aproximativ 1,45 miliarde de lei (345 milioane de euro). Estimările ţin cont de preţul mediu actual pentru un metru pătrat de plăci ceramice, de 25 lei.
"Locuinţele fără băi din România se întâlnesc mai ales în zonele rurale ca urmare a inex