Deşi este foarte apreciată peste hotare, ca un mod de regasire a sinelui, în România yoga este privită deseori cu scepticism. În cel mai bun caz, este percepută ca o îndeletnicire pentru cei care cred în spirit, în ritualuri sau sunt adepţii anumitor religii. Acharya (Învăţătorul) Yogeshvar Karthik, invitat special al Ministerului Culturii şi Cultelor în România, a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate pentru cititorii GSP.ro.
…despre Hatha Yoga - yoga posturilor, cea mai cunoscută în Occident şi scopul ei:
“Hatha înseamnă soarele şi luna. Se întâlneşte la steaua lui David – care se regăseşte pe steagul Israelului – triunghiul care arată spre sud este luna iar triunghiul care arată spre nord este soarele. Hatha înseamnă echilibrarea celor două. Totodată, soarele şi luna simbolizează masculinul şi femininul.În acelaşi timp, Hatha este şi forţă, deci o yoga a forţei. Exerciţi control conştient asupra funcţiilor tale vitale. Când stai în poziţie de meditaţie, cu picioarele încrucişate, mulţi se apleacă inconştient în faţă dar poziţia corectă este cea în care stai cu spatele, gâtul, umerii drepţi. Nu este o poziţie naturală, este una forţată, dar aşa te educi”
...dacă există posturi obligatorii de început sau îţi alegi una la întâmplare:
“În Hatha Yoga sunt sute de posturi. Cel mai bine este să vii la cursuri şi să ai un profesor care să te îndrume, până ajungi la un nivel ridicat de cunoaştere. Înaintea unui curs, profesorul te va întreba ce doreşti să obţii de la yoga şi va încerca să te cunoască mai bine, pentru a-ţi propune un set de exerciţii individualizate. Dar dacă vreţi nume, pot menţiona Postura Arcului, Postura Cleştelui, a Păunului, Stândul în cap, Asana Peştelui”
…ce ar trebui să urmărim când realizăm o postură (asana):
“Înaintea practicării asanelor, trebuie să parcurgem o etapă pregătitoare de exerciţii – stretc