Producătorului de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA), care intră astăzi pentru prima dată la tranzacţionare de la categoria a II-a a bursei, a cunoscut anul trecut o creştere a afacerilor de 2,5 ori, până la 47,5 mil. lei (11,3 mil. euro), iar profitul companiei s-a majorat în aceeaşi perioadă cu 85%, ajungând la 3,83 mil. lei (0,9 mil. euro).
Afacerile firmei controlate de oamenii de afaceri Octavian şi Călin Buzoianu din Cluj s-au plasat în uşoară ascensiune şi în primele trei luni din acest an, avansând cu 3,4%, până la 7,9 mil. lei, însă profitul a scăzut semnificativ, la circa 178.000 de lei (43.000 euro), faţă de un câştig net de aproape 1,5 mil. lei (circa 355.000 euro) consemnat în aceeaşi perioadă a anului precedent. Firma a fost afectată în debutul anului de întărirea leului, care i-a cauzat pierderi financiare.
Creşterea spectaculoasă a afacerilor de anul trecut s-a datorat în principal unor contracte cu Transelectrica Bucureşti, pentru care firma a livrat un transformator gigant cu o putere de 250 MVA (mega volt-amper - unitate de măsură care exprimă puterea aparentă) cu o greutate de 296 de tone. Chiar premierul Emil Boc a fost prezent anul trecut cu ocazia finalizării lucrărilor la transformator, care este capabil să reducă pierderile de energie din reţea cu circa 40% şi să realizeze economii estimate de reprezentanţii Retrasib la un sfert de milion de euro anual.
Compania a mai livrat în toamna anului trecut un autotransformator cu o putere de 400 MVA tot pentru o staţie a Transelectrica, contractul ridicându-se la 10 mil. euro.
Cele mai importante contracte semnate de companie în ultima perioadă sunt cu firma de distribuţie a energiei electrice Enel Distribuţie România pentru livrarea a şapte transformatoare de 40 MVA (mega volt amper) şi a altor două transformatoare de 25 MVA, respectiv pentru