Muşcătura de căpuşă provoacă în anumite cazuri o boală greu de depistat, ce poate afecta inima, ochii şi poate paraliza faţa. Judeţele Sibiu, Botoşani şi Cluj găzduiesc adevărate focare de boală.
Căpuşele pot fi purtătoare ale bacteriei "Borrelia Burgdorferi" şi pot transmite omului boala Lyme, care, netratată la timp, afectează ochii, inima şi sistemul nervos. Fiindcă are simptome comune (astenie, stări de rău, cefalee sau febră), se confundă uşor cu gripa şi "scapă" inclusiv medicilor, mai ales după ce dispar semnele muşcăturii.
"Doctorii, neştiind ce am, m-au trimis la psihiatru"
Ioana a aflat că suferă de boala Lyme după patru ani de la primele simptome. Deşi avea zile când nu putea să se ridice din pat din cauza ameţelilor şi durerilor de cap, analizele de sânge o scoteau de fiecare dată sănătoasă tun.
"Medicii m-au trimis la psihiatru crezând că sufăr de vreo boală închipuită. Am făcut şi tratamente pentru stimularea imunităţii, fără rezultat. În cele din urmă, după doi ani de chinuri, o doctoriţă a avut insipraţia să-mi facă testul pentru boala Lyme. Cu tot cu tratamente, încă mai simt furnicături în degete şi dureri", povesteşte tânăra de 28 de ani din Cluj.
Sibiu, Botoşani şi Cluj, rezervoare de căpuşe
Ultimul raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că peste 560 de oameni au fost suspectaţi de boală, anul trecut, de trei ori mai mulţi ca în anul 2009. Au fost confirmate de analize aproape jumătate dintre ele: 263 de cazuri.
În România, există adevărate rezervoare de căpuşe în Sibiu, Botoşani, Cluj, Harghita, Alba, chiar şi împrejurimile Bucureştiului. Cele mai mai multe cazuri s-au înregistrat în Sibiu, unde incidenţa bolii a depăşit opt persoane infectate la o sută de mii de locuitori; urmat de Botoşani, Alba şi Harghita.
@N