Analistul financiar Andrei Roth - în vârstă de 28 de ani - s-a întors în România după o serie de succese profesionale în Statele Unite care au consemnat şi doi ani petrecuţi la Microsoft. De ce o asemenea decizie surprinzătoare? „Am vrut să profit de multiplele oportunităţi din ţară", spune, fără ironie, Andrei Roth. Tânărul nu s-a întors totuşi acasă cu mâna goală. A adus cu el cunoştinţele dobândite la Universitatea Berkeley din California, experienţa profesională din Silicon Valley şi multe iniţiative, printre care una legată de promovarea turismului românesc. În ciuda acestora, Andrei crede că cele mai importante calităţi ale sale sunt integritatea şi faptul că oamenii se pot baza pe el.
Care e povestea plecării tale din ţară?
Andrei Roth: Am plecat imediat după terminarea liceului. Ştiam că în România era greu să studiez ceea ce voiam eu: business-ul. Însă în mare, am plecat fiindcă tatăl meu era deja stabilit în America. Recunosc faptul că nu ţineam neapărat să părăsesc ţara. Nici nu am plecat cu bursă, nu am fost unul dintre copiii geniali din România, care au câştigat olimpiade internaţionale.
Dar ai devenit parte a elitei...
A.R.: În America e un sistem de învăţământ care permite oricui să ajungă în elită, deşi nu e uşor. Spre exemplu, eu m-am dus cu diploma de Bacalaureat şi m-am înscris la Foothill College, care este un „community college". În mare, conceptul acesta presupune un sistem de şcoli publice, unde învăţământul se desfăşoară în contexte accesibile şi este promovat atât învăţământul de elită, cât şi „life long learning-ul". Oricine se poate înscrie, iar înainte să începi cursurile, eşti evaluat la matematică şi engleză. În ambele cazuri, am avut punctaj maxim.
Deşi nu erai un vorbitor nativ
A.R.: Da, la engleză am ajuns la cel mai înalt nivel de non-nativi, iar la matematică la cel mai înalt nivel posibi