Ziua Mondială a donatorului de sânge a fost marcată, marţi, în Bucureşti, în Piaţa Charles de Gaulle, sub deviza "Mai mult sânge, mai multă viaţă", transmite Agerpres.
Managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin, a declarat că, din păcate, în România numărul donatorilor este foarte mic - numai doi la mie faţă de Germania, unde este de 16 la mie şi unde se implică foarte mult Crucea Roşie, care asigură cam 80% din necesarul de sânge.
''Este nevoie de sânge în fiecare zi. Noi dorim fidelizarea donatorilor pentru că avem nevoie de un sânge cu mai puţine probleme. Recoltăm zilnic între 850 şi 250 de unităţi de sânge, care este insuficient, se acoperă numai 60-65% din necesităţi şi de aceea apelăm şi la centrele de donare din jurul Bucureştiului. În Capitală sunt mari consumatori de sânge precum Spitalul Universitar Floreasca, Institutul de Oncologie şi Institutul Clinic Fundeni, unde se face transplantul hepatic", a explicat dr. Goşa.
"Am organizat acest eveniment, care constă în expunerea unui balon promoţional care promovează donarea de sânge. Ziua Mondială a donatorului de sânge are ca slogan "Mai mult sânge, mai multă viaţă", a declarat dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.
Potrivit acesteia, centrul din Bucureşti este cel mai mare, asigurând sânge pentru peste 40 de spitale.
În Bucureşti donează doar 2% din populaţia Capitalei, iar grupele deficitare sunt RH negativ, AB4 pozitiv, dar există şi situaţii în care nici grupa zero pozitiv nu poate fi acoperită. Numai la un transplant hepatic se consumă între 5 şi 40 de pungi. Potrivit acestuia, Crucea Roşie ar trebui să se implice mai mult în donarea de sânge.
"Din cinci puncte mobile pentru donarea de sânge care merg prin ţară şi acestea funcţionează cu ajutorul unor ONG-uri şi companii.
Angela Galeta, repreze